Logo Medina horizontal-1

Kako smanjiti povišene trigliceride prirodnim putem?

Pitate li se kako smanjiti povišene trigliceride prirodnim putem? Da li i vi imate problem s regulacijom triglicerida i tražite jednostavnija i prirodna rješenja koja će vašem organizmu donijeti dugoročne promjene i trajno dobro?

U nastavku pogledajte nekoliko vrijednih savjeta koji će vam sigurno pomoći.

Kako smanjiti povišene trigliceride

Šta su trigliceridi?

Trigliceridi su, dakle, masti koje se nalaze u ljudskoj krvi i u određenim količinama su tijelu potrebne kako bi ono moglo normalno funkcionirati. Međutim, ukoliko je vrijednost triglicerida povećana, dolazi do smetnji koje mogu biti opasne po život.

Nakon što organizam konzumira hranu, on kalorije pretvara u trigliceride te ih sprema kao takve u masne stanice koje će kasnije koristiti kao dodatnu energiju. Višak triglicerida u krvi je rizik koji izaziva kardiovaskularne bolesti koje mogu rezultirati smrću. Stoga je veoma važno da nivo triglicerida održavate u optimalnoj vrijednosti.

Pitate se kako?

Ograničite unos šećera

Šećer je ogroman problem u ishrani svih ljudi i nalazi se u raznim vrstama hrane. Slatkiši i mnoge druge namirnice sadrže šećer koji čestim i prevelikim unosom ugrožava zdravlje na nekoliko nivoa.

Sav višak šećera se pretvara u trigliceride što povećava njihovu razinu u krvi i povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Promjena načina ishrane i smanjenje unosa šećera u organizam odrazit će se pozitivno na zdravlje vašeg organizma.

Dovedite tjelesnu težinu u red

Prekomjeran unos hrane i pića te nedovoljna fizička aktivnost završava tako što tijelo pohranjuje masti koje pretvara u trigliceride te ih povećava. Stoga, kako biste regulisali povećan nivo triglicerida, smanjite unos hrane i pića, regulišite ishranu i povećajte fizičku aktivnost.

Kako smanjiti povišene trigliceride

Vlakna su veoma važna

Vlanka se nalaze u raznim namirnicama, od žitarica do voća i povrća. Odličan izvor vlakana su mahunarke, žitarice te orašasti plodovi.

Kada povećate unos vlakana u organizam, smanjuje se apsorpcija šećera i masti u crijevima što pomaže smanjenju nivoa triglicerida.

Povećajte fizičku aktivnost

Dobar HDL holesterol i trigliceridi i maju obrnuto proporcionalan odnos: što je jednih više, drugih je manje. Redovna fizička aktivnost može podići razine HDL holesterola, što znači da će dovesti do snižavanja triglicerida.

Uključite trening u svoju svakodnevnicu i tako doprinesite normalizaciji nivoa triglicerida.

Jedite masnu ribu

Masne ribe su poznate po pozitivnom uticaju na zdravlje. Najviše se to pripisuje udjelu omega-3 masnih kiselina, vrsti polinezasićenih masnih kiselina.

Konzumiranjem dva obroka masne ribe sedmično dovodi do smanjenja rizika od preuranjene smrti zbog kardiovaskularnih bolesti za visokih 36%.

Losos, haringa, sardine, tuna i skuša su posebno bogate omega-3 masnim kiselinama.

Nezasićene masne kiseline

Mononezasićene i polinezasićene masne kiseline smanjuju nivo triglicerida u krvi.

Mononezasićene masti možete naći u namirnicama poput maslinovog ulja, orašastih plodova i avokada.

Polinezasićene masne kiseline možete naći u biljnim uljima i masnim ribama.

Bijeli luk

Ovo je ujedno i jedno od najboljih i najpopularnijih prirodnih rješenja za visok nivo triglicerida. Svjež i sirov bijeli luk može pomoći u smanjenju nivoa triglicerida, šećera u krvi i holesterola.

Preporučuje se da svakodnevno pojedete po 2-4 čena bijelog luka.

Sirće od jabuke

Jabukovo sirće ima siroku primenu u narodnoj medicini. U čašu vode sipajte 1 kašičicu jabukovog sirćeta te dodajte 1 kašiku meda.

Konzumirajte dva puta u toku dana.

Cimet

Ukoliko imate problema s povečanim nivoom triglicerida u krvi, svakodnevno koristite cimet u prahu. Dodajte ga u razna jela, napitke, dezerte, ili ga jedite sa voćem.

Ulje čurekota

Djelovanje ulja čurokota na trigliceride:

  1. razgrađuje trigliceride,
  2. stimulira jetru na normalan rad
Kako smanjiti povišene trigliceride

Ulje čurekota sadrži supstance koje vraćaju elastičnost krvnim žilama i time se one mogu ponovo proširiti. Ako su vene sužene, srce mora povećati pritisak da bi održavalo isti protok, koji je bitan radi ishrane stanica u cijelom tijelu, od unutarnjih organa do kože.

Vraćanjem elastičnosti srce nema potrebe raditi na visokom pritisku i jednostavno dolazi do normalizacije, kao i smanjenja holesterola i triglicerida.

Srce i suženje krvnih aorti, doziranje: ujutro i naveče piti po 1 kašikicu (za čaj) ulja sa toplim napitkom (čaj, mlijeko i sl.)

Za koje bolesti je čurekotovo ulje odlična prevencija, pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite kupiti Medina čurekotovo ulje kupite kliknite OVDJE.

Posjetite našu FacebookInstagram web stranicu.

Podijeli