Logo Medina horizontal-1

Očuvajte zdravlje srca i krvnih žila uz pomoć Medina čurekotovog ulja

Zdravlje srca i krvnih žila presudno je za život svakog čovjeka. Zašto? Oboljenja srca i krvnih žila važe za ubicu broj jedan u modernom dobu kada je život veoma užurban i kada je način života suviše nezdrav na svim nivoima.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od kardiovaskularnih bolesti u svijetu godišnje umre oko 17,5 mil. ljudi, a predviđa se da će se ta brojka povećati.

Kardiovaskularne bolesti su skupina poremećaja na srcu i krvnim žilama i mogu se podijeliti na:

  • srce i srčani krvožilni sistem – koronarna bolest srca,
  • mozak i moždani krvožilni sistem – cerebrovaskularna bolest,
  • krvne žile koje opskrbljuju ruke i noge – bolest perifernih arterija.

Kako spriječiti pojavu ovih rizičnih bolesti?

zdravlje srca

Fizička aktivnost je najbolji saradnik!

Fizičkom aktivnošću ćete doprinijeti zdravlju cijelog tijela, podići ćete raspoloženje i samim tim spriječiti stres koji je najveći uzročnik svih bolesti današnjice. Svakodnevna fizička aktivnost od pola sata do sat vremena obavezna je svakoj odrasloj osobi koja želi sačuvati svoje zdravlje i pokretljivost.

Stoga, za bolje raspoloženje, za jači imunitet i za snažno tijelo i organizam, morate povesti računa o tome koliko je vaše tijelo aktivno.

Kvalitetan san je neophodan

Redovan i kvalitetan san je presudan za održavanje zdravlja tijela ali i je veoma važno i za mentalno zdravlje. Istraživanje je pokazalo da je zdravlje srca usko povezano sa načinom i kvalitetom spavanja.

Kada obezbjedite sebi kvalitetan i redovan san, pored jačanja imuniteta i fizičkog zdravlja osigurat ćete sebi i kvalitetno i jače mentalno zdravlje i bit ćete otporniji na stres.

Riješite se poroka!

Za zdravlje srca i krvožilnog sistema neophodno je da eliminišete svaku vrstu poroka. Broj 1 porok u svijetu je pušenje i žvakanje duhana. Takve navike donose najgore posljedice za vaše srce i uzrokuju brojne zdravstvene tegobe.

Oslobodite se stresa

Kako biste sačuvali svoje srce, veoma je važno da odvojite kvalitetno vrijeme za brigu o sebi. Oslobađanje od stresa je ključno za održavanje srca zdravim. Stoga, pokušajte odvojiti bar mali dio svog vremena kako biste uživali u malim životnim zadovoljstvima.

Beta-glukan

Beta-glukan je vrsta topivog prehrambenog vlakna čiji su najznačajniji izvori zob i ječam. Beta-glukan ima pozitivan učinak na nivo holesterola u krvi, a samim time i na rizik od kardiovaskularnih bolesti. Beta glukan iz zobi smanjuje nivo holesterola što može imati povoljan učinak na rizik od koronarne bolesti srca.

Potrebno je unijeti barem 3 g beta-glukana dnevno. Hrana obogaćena beta-glukanom se dobro podnosi te učinkovito smanjuje nivo holesterola u dozama od 5-15g dnevno.

Magnezij

Magnezij igra važnu ulogu u metabolizmu i potreban je za odvijanje više od 300 enzimskih reakcija u tijelu. Potreban nam je u količini od 300 do 420 mg dnevno. Neki od pozitivnih učinaka ovoga minerala su normalizacija probave, otklanjanje migrena i grčeva u mišićima i sl, te prevencija srčanog i moždanog udara.

Magnezij igra važnu ulogu u regulaciji glukoze u krvi, krvnog pritiska te srčanog ritma.

Istraživanja su pokazala da je za pozitivno djelovanje magnezija zaslužna njegova sposobnost da smanji visok krvni pritisak što je glavi uzrok rizika za moždani i srčani udar.

Koenzim Q10

Koenzim Q10 jedan je od osnovnih tjelesnih koenzima i radi se o neesencijalnoj supstanci sličnoj vitaminima. Ljudsko tijelo stvara konezim Q10, međutim, starenjem se ta sposobnost smanjuje. Također, ovu supstancu unosimo i hranom, a najzastupljenija je u mesu i ribi.

Uloga koenzima Q10 veoma je važna kod prevencije i potporne terapije bolesti srca. Najznačajnije djelovanje koenzima Q10 na kardiovaskularno zdravlje temelji se na antioksidativnom učinku, posebno inhibiciji oksidacije LDL-a i poboljšanju funkcije endotela.

Čurekot za zdravlje srca i arterija

Čurekot je idealan za prevenciju srčanih oboljenja i preporučuje se konzumirati ga ujutro i navečer po jednu kašiku sa toplim napitkom kao što su čaj, mlijeko itd.

Ulje čurekota sadrži supstance koje vraćaju elastičnost krvnim žilama. Sužene vene izazivaju povećanje pritiska a vraćanjem elastičnosti srce više neće morati raditi pod pritiskom.

zdravlje srca

Kako smanjiti loš holesterol prirodnim putem? Korisne informacije pročitajte OVDJE.

Za koje bolesti je čurekotovo ulje odlična prevencija, pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite kupiti Medina čurekotovo ulje kupite kliknite OVDJE.

Posjetite našu FacebookInstagram web stranicu.

Podijeli