Logo Medina horizontal-1

Koliko znate o čurekotovom ulju?

O čurekotovom ulju u zadnje vrijeme postoji mnogo članaka koji govore o načinu primjene kao i o tome koliko je nevjerovatno blagotvoran za organizam. Međutim, koliko zaista znamo o ulju čurekota, i koji je način proizvodnje? Kako prepoznati kvalitet?

Nekoliko koristi od ovog nevjerovatnog lijeka

Čurekotovo ulje je veoma popularno u svim kulturama i širom svijeta. Kada je riječ o oporavljanu organizma od bolesti kao i o popravljanju imuniteta, čurekotovo ulje je broj jedan na listi najboljih prirodnih lijekova.

Mnogo vrijednog i marljivog istraživanja je uloženo kako bi se utvrdile dobrobiti ovog ulja kao i da bi se dokazalo koliko zapravo vrijednih stvari sadržava. Ono do čega su došli naučnici jeste to da ovo ulje sadržava preko 100 različitih minerala, vitamina i veoma hranjivih tvari koje su nevjerovatno učinkovite po zdravlje čovjeka.

Ono što naučnici izdvajaju od sastojaka a što pomaže pri normalnom radu tijela jesu vitamini B skupine, omega 3 i omega 6 masne kiseline, te kalcij, folna kiselina, željezo, cink, bakar, fosfor, palmitoleinska, stearinska, oleinska, linoleinska i druge vrijedne kiseline.

Ukoliko, naprimjer, želite koristiti med koji je ljekovit i također nevjerovatno dobar za organizam uporedo sa uljem čurekota, pojačat ćete djelotvornost ulja i ubrzati njegovo djelovanje.

Ono što svaki korisnik nakon vrlo kratkog vremena korištenja čurekotovog ulja redovito primjeti jeste: više snage i više energije, mirniji i lakši san, manje stresa i odmornije tijelo, te manje iscrpljenosti.

Rekao je Allahov Poslanik Muhammed: “U čorokotu ima lijeka za svaku bolest, osim za smrt.“

Koje su karakteristike čurekota?

Sjemenke čurekota su obavijene čvrstim čahurama koje imaju veoma aromatičan miris koji je začinski i liči mirisu anisa. Ukus ovog sjemena je blago gorak i često se dodaje kao začin zbog mirisa na hljeb, lepine, kifle i sl.

Stručnjaci navode kako ljutina ovog ulja govori o vremenu žetve kao i u uslovima u kojima je uzgajan i o samom kvalitetu. Pa tako djelimično jak ukus može govoriti o kvaliteti a blag ukus može govoriti o mješavini ulja ili o nekvalitetnoj proizvodnji. Ono što je bitno naglasiti jeste da veoma snažan i veoma gorak ukus čurekota može značiti oksidiranost te bi ovakvo ulje trebalo odstraniti i nikako ga ne koristiti.

Boja čurekotovog ulja zavisi od klimatskih uslova, filtracije i vremena kada je ubrano i proizvedeno. Generalno nefiltrirana ulja imaju blago tamniju boju zbog toga što unutar njega ostanu ostaci sjemena koji su crne boje. Ovakvo ulje ujedno sadržava i vlakna iz sjemenki koja poboljšavaju probavu pa su ujedno i zdravija.

Kada je u pitanju toplo cijeđenje u odnosu na hladno cijeđenje – toplo cijeđenje pridonosi tamnijoj boji i jačem ukusu. Ulje koje se cijedi toplom metodom se ne preporučuje jer veoma visoka temperatura negativno utiče na supstance a i kvalitet.

Način proizvodnje Medina čurekotovog ulja

Kada je u pitanju proces cijeđenja našeg ulja, moramo naglasiti da se radi o visoko kvalitetnom hladno cijeđenom ulju koje je prilikom obrade zadržalo sve zdrave i kvalitetne supstance. Porijeklo sjemena iz kojeg se cijedi Medina Čurekotovo ulje je Sirija, što je ujedno i najkvalitetnija vrsta čurekotovog ulja koja postoji u svijetu. Medina Čurekotovo ulje je nefiltrirano ulje te tako ima tamniju boju zbog ostataka sjemena koje je jako tamne, odnosno crne boje. Samim tim, naše vrhunsko ulje zadržalo je sve zdrave tvari koje pozitivno utiču na organizam čovjeka.

Medina čurekotovo ulje je 100% bez primjesa i ne miješa se niti sa jednim drugim uljem.
Mi se povodimo hadisom Poslanika Muhammeda salallahu alejhi ve sellem koji prenose imami Ahmed, Muslim, Ibn Madže i Tirmizi: “Ko vara nije od nas (ne pripada nama)”, tako da koristimo pažljivo odabrano sjeme čurekota najbolje kvalitete na evropskom tržištu i iz njega dobijamo 100% čisto hladno cijeđeno čurekotovo ulje bez primjesa.Također, radi se o ekstra djevičanskom i organskom ulju.

Medina čurekotovo ulje možete naručiti u bocama od 250 ml, 500 ml i 750 ml.

Ukoliko želite kupiti Medina čurekotovo ulje kupite kliknite OVDJE.

Posjetite našu FacebookInstagram web stranicu.

Podijeli